Orah

Drvo oraha potiče iz južne Evrope i centralne Azije a danas se uzgaja u Evropskim zemljama, Indiji, Kini, Japanu, Čileu, SAD i Kanadi. Može da raste i na manje plodnoj zemlji ali ipak najviše prinosa daje u vinogradarskoj zoni na zemljištu umereno vlažnom i zemljištu koje je bogato humusom. Orah se može saditi i u jesen i u proleće, ali se ipak preporučuje jesenja sadnja zbog boljeg primanja sadnica. Za podizanje zasada je najbolje birati osunčane blage padine. Naravno, da bi prinos bio veći iz godine u godinu, zasad se mora redovno prihranjivati i održavati. Orah ne zahteva veliku količinu padavina u toku leta, ali je važno da su ravnomerno raspoređene. Plodovi  oraha stižu krajem septembra, mogu se dobro očuvati tokom godine.Od mladih (zelenih) oraha se pravi čuveni liker – orahovača, koristi se i za proizvodnju ulja , snižava nivo lošeg holesterola u krvi, podstiče koncentraciju.

Domaći

  • 0 Review

Orah

Plod domaćeg oraha je krupan. Otporan je na sivu pegavost i ostale bolesti oraha. Pokazuje otpornost na prolećne i jesenje mrazeve.

Elit

  • 0 Review

Orah

Elit je poreklom iz Slovenije. Odlike ove sorte su dobra rodnost, plod srednje krupnoće oko 10g, kao i lep izgled. Pošto kasnije počinje i ranije završava vegetaciju nije izložen ni ranim ni poznim mrazevima.

Gajzenham G-139

  • 0 Review

Orah

Gajzenham G-139 je nemačka sorta. Plod je srednje krupan, oko 13g, glatke ljuske koja se lako lomi. Sazreva polovinom oktobra, a kako počinje kasno vegetaciju i ranije završava nije izložen negativnim posledicama ranih i kasnih mrazeva.

Šejnovo

  • 0 Review

Orah

Šejnovo je sorta koja stiže iz Bugarske. Odlika ove sorte su odlična rodnost plodova srednje veličine oko 12g, jajastog oblika, tanke i lako lomljive ljuske. Jezgro je odličnog kvaliteta. Ovo je sorta koja je pogodna za naše krajeve jer vegetaciju počinje u aprilu, a završava u novembru pa tako izbegava štetno dejstvo ranih i poznih mrazeva. Sazreva u oktobru.

Rezultati 1 - 4 od 4