Nektarina

Za nektarinu neko kaže da je to relativno novije voće, ali postoje zapisi koji kažu da se nektarina sadila u Kini još 2000. godine pre nove ere. Kod nas za sada ne postoje ozbiljniji zasadi nektarine, ali se radi na poboljšavaju  slike o nektarini na našim poljima. Nekatrina i njena najbliža rođaka breskva su bogat izvor minerala i vitamina (karoten, flavonoid, kalijum). Nekatarina ne voli hladne zime, temperature ispod -10˚C. Zemljišta moraju biti lagana, peskovito-ilovasta,  najbolji pH iznosi 6,0 – 7,0. Zemljište se mora dobro obraditi i prihraniti (azot, fosfor , kalijum) kako bi se sadnice uspešno primile, i mogle da daju dobar prinos. Sadnja se obavlja kasno u jesen, dobro razvijenim jednogodišnjim sadnicama. Nakon berbe nektarine se odmah transportuju, sorte koje kasnije sazrevaju mogu se skladištiti u podrumima ili hladnjačama. Odlična je za sokove i voćne salate 

Fantazija

  • 0 Review

Nektarina

Ova sorta nektarina je najzastupljenija kod nas. Meso ploda je sočno, aromatičnog ukusa i žute boje. Pokožica je žućkasto-crvena. Sazreva krajem avgusta meseca.

Kaldezi 2000

  • 0 Review

Nektarina

Kaldezi 2000 vodi poreklo iz Amerike. Plod je srednje do vrlo krupan. Meso ploda je žuto, sočno i ukusno. Pokožica je u osnovi žute boje prekrivena crvenilom. Jedna je od najboljih sorti i sazreva sredinom jula meseca.

Nektared 4

  • 0 Review

Nektarina

Ova sorta je poreklom iz Amerike. Obilno rađa i otporna je na bakterioznu pegavost. Meso ploda je žute boje i veoma je ukusno. Pokožica je prekrivena crvenilom preko zelene površine. Sazreva početkom septembra.

Stark Red

  • 0 Review

Nektarina

Nektarina Stark Red je krupna i okrugla. Plod može biti težak i do 190g. Meso ploda je slatko, aromatično i sočno, narandžaste je boje. Pokožica je prekrivena crvenilom. Daje dobre prinose i što je važno redovno rađa. Zri sredinom avgusta. Dobro podnosi niske temperature.

Rezultati 1 - 4 od 4