Kajsija

Kajsija je zlatna voćka koja potiče iz Kine. Kajsija raste kao žbun ili manje drvo. Plodovi su bogati hranljivim i lekovitim sastojcima. Kajsija je veoma cenjena voćka.

Kajsija ne podnosi dobro zimske temperature. Osetljiva je na kasne prolećne mrazeve. Cveta veoma rano, pa može doći do izmrzavanja cveta ili tek zametnutog ploda. Za razliku od zimskih, letnje temperature dobro podnosi. Tokom juna i jula je treba polivati, ali ne treba preterivati, jer višak vode može da joj naškodi. Za podizanje zasada kajsije treba birati zemljište peskovito-glineno, neutralne do alkalne kiselosti. Kajsija ne voli velika temperaturna kolebanja, i ne podnosi terene izložene jakim udarima vetra. Sadnja se obavlja u jesen i rano u proleće.

Kečkemetska ruža

  • 0 Review

Kajsija

Ovu sortu odlikuje bujna krošnja, srednje krupan plod koji može biti težine i do 50g pri optimalnim vremenskim uslovima. Meso ploda je slatkasto-nakiselo, sočno i bledo žuto. Pokožica je žuta. Zri krajem jula.

Mađarska najbolja

  • 0 Review

Kajsija

Kajsija Mađarska najbolja je karakteristična po pegama. Plod je okrugao i krupan, težine oko 60g. Meso ploda je sočno, slatkasto-kiselo. Sazreva polovinom jula.

Mađarska rana

  • 0 Review

Kajsija

Ovu sortu karakteriše ovalni izgled i duboka uzdužna brazda. Plod može biti težak i do 150g. Meso ploda je sočno, svetlo-žute boje, veoma sočno i kiselkasto-slatkastog ukusa. Pokožica je tamno-žuta sa crvenim pegama. Zri početkom jula. Ne podnosi dobro sušu i kasne mrazeve.

Nju Džersi 19

  • 0 Review

Kajsija

Ovu sortu odlikuje okrugao i krupan plod. Meso ploda je slatko-nakiselog ukusa, lako odvojivo od koštice. Pokožica je žuto-narandžasta. Sazreva početkom jula.

Novosadska rodna

  • 0 Review

Kajsija

Ova sorta daje krupne plodove, težine do 90g. Meso ploda je slatkasto-kiselo, narandžasto i sočno. Pokožica je narandžasto-crvena. Zri krajem jula. Dobro rađa, što joj i ime govori.

NS 4

  • 0 Review

Kajsija

Ovu sortu karakterišu stabilni i umereni prinosi. Meso ploda je sočno, narandžasto i kiselkasto. Pokožica je narandžasta, prekrivena crvenilom. Plod je izduženo-okruglog oblika i može biti težine i do 80g. Zri krajem jula.

NS 6

  • 0 Review

Kajsija

Plod ove sorte karakteriše blago spljošten izgled, krupan plod koji može imati težinu i do 60g. Meso se lako odvaja od koštice, narandžasto je i sočno. Pokožica je narandžasto-crvena. Zri polovinom jula.

Roksana

  • 0 Review

Kajsija

Kajsija Roksana je nešto krupnijeg ploda oko 70g , blago izduženog oblika. Meso je sočno i veoma ukusno. Pokožica je narandžasta i prekrivena crvenilom. Sazreva početkom avgusta.

Rezultati 1 - 8 od 8