Jabuka

“Jedna jabuka na dan, pa doktor nije potreban”. Poslovica nije bez razloga, jer jabuka sadrži dosta hranljivih i korisnih materija za ljudski organizam.

Za lekovitost ove voćke su znali još u starom veku, a kako je došla iz raja simbolizuje večnu mladost. Za zasade jabuka treba birati osunčane terene, zaštićene od direktnog udara vetra, i terene sa blagim nagibom kako bi suvišna voda oticala. Pre sadnje obavezno izvršiti hemijsku analizu zemljišta. Potrebno je obratiti posebnu pažnju na oprašivače i razmak između sadnica. Najbolje je sadnju izvršiti u jesen. Bilo bi poželjno da jame budu dovoljno velike kako bi koren mogao pravilno da se razvija.   Plod jabuke počinje da sazreva krajem leta i tokom jeseni. Najcenjeniji su plodovi zimskih sorti. Rezidba se obavlja u stanju mirovanja, u kasnu jesen. Mrazevi mogu uticati na prinos voćke. Posebno su opasni pozni mrazevi koji mogu da oštete pupoljke ili cvetove. Najbolja zaštita od mrazeva je pravilan izbor sorte. Sorte jabuka koje se najčešće gaje na našim prostorima su Ajdared,  Zlatni delišes, Greni smit.

Zlatni delišes

 • 0 Review

Jabuka

Jabuka fantastičnog ukusa. Meso je hrskavo i sočno, ukus je medeno sladak. Plod je veličine od 150-220g. Sazreva od sredine do kraja septembra. Boja je zeleno–žuta, a kada sazri postaje sasvim žuta.

Šumatovka

 • 0 Review

Jabuka

Šumatovka je žuto-zelena sa crvenim pramenovima. Plod je sočan, slatkasto-kiselkast, blago aromatičan. Sazreva krajem oktobra.

Red Top

 • 0 Review

Jabuka

Jabuka koja nam stiže iz Amerike. Plodovi su baš krupni od 180-250g. Plodovi nisu okrugli već malo izduženi. Kožica je crvene boje, a meso slatko, hrskavo i sočno. Sazreva početkom septembra.

Red Boskop

 • 0 Review

Jabuka

Red Boskop ili Kožara je posebno cenjena zbog posebne arome i osvežavajućeg kiselkastog ukusa. Plod je krupan sa izraženom hrapavom kožom. Sazreva krajem septembra i početkom oktobra. Dobra je za čuvanje tokom zimskih meseci. U poslednje vreme sve više dobija na ceni jer je pogodna za organsku proizvodnju.

Rajders

 • 0 Review

Jabuka

Sorta zlatnog delišesa koja potiče iz Holandije. Meso ploda je čvrsto, sočno i žuto. Pokožica je zelenožute boje. Fantastično slatkog ukusa. Sazreva krajem septembra.

Prima

 • 0 Review

Jabuka

Ovo je sorta jabuka koja se najmanje prska. Otporna je na čađavu krastavost. Plod je okruglog oblika, srednje krupnoće. Kožica je zeleno–žute boje sa crvenim prelivom. Meso ploda je sočno, blago kiselkastog ukusa. Sazreva rano, u drugoj polovini avgusta.

Prim Ruž

 • 0 Review

Jabuka

Plod ove sorte je srednje krupan. Meso je žućkasto i kiselkasto. Kožica je crveno-žuta, a kada je plod u punoj zrelosti crvene je boje. Sazreva početkom avgusta. Otporna je na čađavu krastavost, pepelnicu i plamenjaču.

Mucu

 • 0 Review

Jabuka

Plodovi jabuke Mucu su krupni. Meso ploda je sočno, slatko i aromatično. Kožica je zelenkaste boje. Sazreva krajem oktobra. Otporna je na pepelnicu.

Melrouz

 • 0 Review

Jabuka

Američka sorta jabuke. Plod je krupan, meso ploda je žućkaste boje i veoma sočno. Kožica je svetlo crvena. Sazreva početkom oktobra. Daje velike prinose.

Kolačara

 • 0 Review

Jabuka

Kolačara daje srednje krupne plodove, 120-150g. Meso je belo, kiselo i blago aromatično. Kožica je crvenkasto–žućkaste boje. Sazreva polovinom oktobra. Nije osetljiva na rane mrazeve, ali zato je osetljiva na čađavu krastavost.

Jonagold

 • 0 Review

Jabuka

Jonagold je još jedna sorta američkog porekla. Odlikuje je slatko-kiselkast ukus, sočno meso i jako crvena boja. Sazreva od sredine do kraja septembra. Jako popularna u našim krajevima.

Japanska

 • 0 Review

Jabuka

Japanske jabuke su veoma ukusne i pune hranljivih sastojaka. Na našim prostorima ih nema mnogo. Dobro uspevaju i ne zahtevaju tretiranje hemijskim sredstvima. Plodovi su intenzivno žuto–narandžaste boje, i što duže ostanu na grani postaju kvalitetniji.

Japanska jabuka Kaki Jiro
Kaki Jiro je jabuka spljošteno-okruglog oblika, kožica i meso jabuke su žuto-narandžaste boje.

Japanska jabuka Kaki Tipo
Ova jabuka je okrugla, veoma krupna. Poznata je još i kao zlatna jabuka zato što kad sazri kožica joj postaje jako žuto-narandžaste boje. Meso jabuke je žućkasto-narandžasto, odličnog je ukusa.

Japanska jabuka Kaki Vanilija
Kaki Vanilija je okrugla i krupna jabuka. Plodovi su kao i kod drugih sorti japanskih jabuka jake žuto-narandžaste boje. Jako aromatičnog ukusa.

Greni Smit Spur

 • 0 Review

Jabuka

Plod je srednje krupan i krupan, 130-180g. Meso ploda je belo i sočno. Kožica je svetlo-zelene boje. Veoma osvežavajućeg ukusa. Sazreva krajem oktobra.

Greni Smit

 • 0 Review

Jabuka

Još jedna lepotica koja stiže iz Australije. Prepoznatljiva je po krupnoći ploda i po zelenoj boji poput trave. Meso ploda je belo, sočno i hrskavo. Veličina ploda se kreće od 200-250g. Sazreva krajem oktobra.

Gloster

 • 0 Review

Jabuka

Još jedna jabuka koja nam stiže sa Novog Zelanda. Uspešno se uzgaja na našim prostorima, posebno je pogodna za plantaže. Meso je blago aromatično i veoma sočno, slatkasto-kiselkasto. Plodovi su krupni , zelene boje sa crvenim pramenovima. Počinje da sazreva krajem septembra i početkom oktobra.

Fudži

 • 0 Review

Jabuka

Fudži je moderna sorta jabuke, stiže iz Japana. Visokorodna sorta koju odlikuje veoma sočno i slatko meso, hrskavo i aromatično. Plod je žuto-zelen prošaran narandžasto-žutom i crvenom bojom. Veličina ploda je od 150-180g. Sazreva u drugoj polovini oktobra.

Crveni delišes Cham Spur

 • 0 Review

Jabuka

Plod ove sorte je krupan, obično je od 150-220g. Prinosi su odlični kada su povoljne vremenske prilike. Meso ploda je veoma slatko i sočno. Kožica je crvene boje i malo je izduženog oblika.

Crveni delišes

 • 0 Review

Jabuka

Plod ove sorte jabuka je krupan i srednje krupan. Obično je 120-150g. Meso je veoma slatko. Kožica je tamno crvene boje. Sazreva krajem septembra.

Budimka

 • 0 Review

Jabuka

Budimka je domaćeg porekla. Plod je srednje krupan. Meso je belo i kiselkasto. Kožica je svetlo-zelene boje, prekrivena crvenilom. Pogodna je za čuvanje i u kućnim uslovima. Sazreva u oktobru. Otporna je na bolesti.

Ajdared

 • 0 Review

Jabuka

Ovo je tipična američka jabuka krupnog ploda, lepog okruglog oblika i što je najvažnije daje visoke prinose. Pogodna je za plantaže. Meso je sočno i žuto, a kožica crvena. Jako aromatičnog ukusa. Najviše zastupljena u našim krajevima.

Rezultati 1 - 20 od 20