Dunja

Dunja je listopadno drvo koje se ne odlikuje previsokim rastom ali zato radja krupne, veoma ukusne, mirišljave i zdrave plodove. Plod dunje je bogat vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C. Dunja cveta kasno, početkom maja pa na taj način izbegava negativan uticaj poznih mrazeva. Dunja dobro podnosi topla leta. Za zasade dunje treba odabrati glineno-peskovito tlo, koje se može navodnjavati. Sadnice dunje se mogu uspešno saditi tokom celog leta pa sve do kasne jeseni. Dunja se bere kada plodovi počnu da sazrevaju, treba ih pažljivo brati i redjati u gajbice da ne bi došlo do nagnječenja i oštećenja ploda. Dunja se koristi za pripremanje sokova, slatka, džemova, kompota i naravno nezaobilazne dunjevače.

Leskovačka

  • 0 Review

Dunja

Još jedna domaća sorta, koja se najviše gaji u slivu Morave, ali i u Vojvodini. Redovno i obilno rađa. Plod je obično jabučastog oblika i može biti težine i do 250g. Meso ploda je fine arome, kiselkasto. Pokožica je limun žuta. Zri tokom oktobra meseca. Nedostaci ove sorte su mali plodovi ukoliko nisu pogodne vremenske prilike kao i lako opadanje na vetru. Pokazuje veliku otpornost na bolesti i štetočine.

Šampion

  • 0 Review

Dunja

Ova dunja vodi poreklo sa američkog kontinenta. Plod može biti težine i 400g. Pokožica je žuta, meso ploda ne tako sočno. Odlikuje se dobrim prinosom. Zri u oktobru.

Vranjska

  • 0 Review

Dunja

Vranjska dunja je domaća sorta koja se najviše gaji u slivu Morave, poznata je i kao dunjac. Plodovi su jako krupni, mogu biti teški od 400g pa čak i do 1.5kg. Meso ploda je svetložuto i ne tako sočno. Pokožica je srednje debljine, žute boje i jakog mirisa. Bere se krajem oktobra.

Rezultati 1 - 3 od 3