Breskva

Breskva je veoma atraktivna voćka. U celom svetu je veoma tražena. Najviše se gaji i najbolje uspeva u toplijim klimatskim područjima Španije, Grčke, Francuske, ali i kod nas se postiže zadovoljavajući rod. Biljka može da podnese zimske mrazeve i do -24˚C. Najopasnije, kao i kod drugog voća, su visoke temperature tokom januara i februara koje izmame pupoljke, koje pozni prolećni mraz može da ošteti.

Breskva je voćka koja traži veću količinu vode tokom proleća u vreme rasta plodova. Zemljište bi trebalo da bude rastresito, vodopropusno,peskovito-ilovasto. Zemljište mora biti bogato hranljivim elementima kao što su kalijum, azot, fosfor.  Sadnja se obavlja u jesen ili u rano proleće.  Prilikom sadnje treba birati samo dobro razvijene sadnice. Oko tek zasadjene sadnice treba iskopati kanal u koji se stavlja zrelo stajsko đubrivo. Parcele koje su okrenute prema zapadu omogućavaju ranije sazrevanje plodova. Breskva pun rod daje tek posle pete godine, a stablo aktivno radja 12-15 godina. U punom rodu, i pri povoljnim vremenskim uslovima prinos može biti i do 40 tona po hektaru.

Glorija

  • 0 Review

Breskva

Ovo je relativno novija sorta breskve. Plod ove sorte je krupan do vrlo krupan. Meso ploda je žute boje. Karakteristična je kao samooplodna sorta breskve.

Kardinal

  • 0 Review

Breskva

Plod ove sorte je srednje krupan do krupan. meso ploda je veoma sočno i ukusno, žute je boje sa crvenkastim nitima. Pokožica je žuta, na sunčanoj strani crvena. Sazreva početkom avgusta. Ova sorta je osetljiva na mrazeve.

Kolins

  • 0 Review

Breskva

Breskva Kolins je američkog porekla. Okruglog je oblika, srednje krupnog ploda. Meso je bledo žuto i ružičasto oko koštice. Odlike ove sorte je veoma sočan i dobar ukus. Još jedna pozitivna odlika je otpornost na mraz. Počinje da zri početkom jula.

Krest Heven

  • 0 Review

Breskva

Plod ove sorte je okrugao i krupan. Meso ploda je žuto i sočno. Kožica je žuta, sa sunčane strane crvena. Sazreva krajem jula. Otporna je na mrazeve pa se može gajiti i u krajevima koji su hladniji.

Red Heven

  • 0 Review

Breskva

Breskva Red Heven je takođe američkog porekla. Plod je okrugao, može biti srednje krupan do krupan. Meso ploda je sočno i vrlo ukusno, lako se odvaja od koštice i žute je boje. Kožica je žuta do jarko crvena na strani koja je izložena suncu. Sazreva krajem jula.

Springtajms

  • 0 Review

Breskva

Ova sorta je poreklom iz Kanade. Plod je krupana meso je belo i aromatično. Koštica se ne odvaja od mesa. Sazreva veoma rano, početkom juna.

Vinogradarska

  • 0 Review

Breskva

Vinogradarska breskva je domaća sorta. Otpornija je na bolesti i štetočine kada se uporedi sa novijim sortama. Plod je srednje veličine. Sazreva u septembru. Meso je bledo-žuto,a kožica žuta i prošarana crvenim nijansama. Najviše se koristi za preradu.

Rezultati 1 - 7 od 7