Badem

Badem je jedna od najzdravijih biljaka na svetu. Odličan je izvor minerala i vitamina. Zato je veoma cenjen ali i skup plodov. Badem je jedna od najstarijih kultura. Još su stari Grci koristili badem u ishrani i za spravljanje sredstava za ličnu higijenu. Najviše se gaji u Grčkoj, Italiji, Španiji, Maroku, SAD.

Badem voli topliju klimu, mnogo sunca i toplote. Zato što cveta još u februaru postoji rizik od smrzavanja cveta, ali i izmrzavanja cele biljke. Badem ima najviše potrebe za vodom u vreme rasta, a najmanje u vreme sazrevanja ploda. Dobro podnosi sušu.  Bademu odgovara ilovasto-peskovito tlo, koje je bogato mineralima i rastresito. Kod nas ne uspeva na više od 1000m nadmorske visine. Berba badema počinje kada omotači počnu pucati. Plodovi se čiste i suše, a zatim skladište.

Teksas

  • 0 Review

Badem

Badem Teksas potiče iz Amerike. Plod je srednje krupnoće, okrugao, tanke ljuske i veoma dobrog ukusa. Plodovi sazrevaju u septembru.

Markone

  • 0 Review

Badem

Ova sorta badema je najzastupljenija kod nas. Samooplodan je, što je jedna od prednosti. Plod je srednje veličine i ukusan. Kasno cveta.

Domaći meki

  • 0 Review

Badem

Domaći meki badem je krupan, tanke ljuske, jezgro je slatko. Kasno cveta a plod zri u septembru.

Rezultati 1 - 3 od 3