Vinova Loza – Vinske sorte

Vinske sorte grožđa se gaje u regijama koje imaju sve predispozicije za dobijanje kvalitetnih vina. Počev od odgovarajućeg tipa zemljišta za podizanje zasada, preko klimatskih uslova koji utiču na kvalitet zrna ploda. Ove sorte zahtevaju dosta sunca, ne bi li plodovi imali što veći procenat šećera.

Crni Burgundac

  • 0 Review

Vinova Loza – Vinske sorte

Crni Burgundac je sorta srednje bujnosti. Uspešno se gaji na različitim terenima. Preporučuje se uzgoj uz armaturu. I uz relativno gustu sadnju daje dobre prinose. Odlikuje se zrnima srednje veličine. Pokožica je tanka , crno-ljubičaste boje. Meso je sočno, jednostavnog ukusa i slatko. Vino koje se dobija od ove sorte je visokog kvaliteta.

Frankovka

  • 0 Review

Vinova Loza – Vinske sorte

Frankovka je u grupi bujnih sorti. Odlikuje se srednjim do vrlo krupnim grozdovima koji su piramidalnog oblika. Zrna su modra, sočna i kada potpuno sazru imaju poseban ukus. Pokožica je dosta čvrsta i debela. Uspešno se podižu zasadi na različitim terenima, tako da nije previše zahtevna. Otporna je na gljivične bolesti i dobro podnosi transport.

Italijanski Rizling

  • 0 Review

Vinova Loza – Vinske sorte

Italijanski Rizling je poznat još i kao graševina. Najviše se sadi u Vojvodini, na Fruškoj gori. Ovo je loza srednje bujnosti. Odlikuje se malim, okruglim i veoma sočnim zrnima. Pokožica je zeleno-žute boje. Sazreva krajem septembra.

Merlot

  • 0 Review

Vinova Loza – Vinske sorte

Merlot je sorta koja stiže iz Francuske. Zrna su ljubičasto-plava, srednje krupnoće i veoma sočna. Sadrži dosta šećera, kada je u potpunosti zrelo i do 24%. Tako da se od ove sorte dobijaju pitka i osvežavajuća vina prijatne arome. Sazreva krajem septembra.

Muskat Hamburg

  • 0 Review

Vinova Loza – Vinske sorte

Muskat Hamburg je sorta koja nam dolazi iz Engleske. To je crna stona sorta koju odlikuje bujnost, i petodelan duguljast list. Pokožica zrna je ljubičasto-crna, a samo meso ploda izuzetno aromatično. Zrna su krupna i ovalna, pa je i sam grozd krupan i rastresit. Sve preporuke za proizvođače muskatnog vina.

Prokupac

  • 0 Review

Vinova Loza – Vinske sorte

Prokupac je jedna od najpoznatijih domaćih sorti. Lastari su bujni, dobre je rodnosti. Koristi se u proizvodnji crnog i ružičastog vina, ali i za proizvodnju lozove rakije.

Šardone

  • 0 Review

Vinova Loza – Vinske sorte

Čuvena francuska sorta koja se gaji u područjima pogodnim za vinograde u celom svetu. Nije previše zahtevna. Dobro rađa. Odlikuje se grozdovima sa gusto raspoređenim zrnima koja su sočna i odličnog ukusa, sa prepoznatljivom aromom. Pokožica je srednje-čvrsta, žuto-zelene boje. Vino koje se dobija od ove sorte je zlatno žuto, veoma ugodnog ukusa i arome. Ova sorta je pogodna i za proizvodnju penušavih vina, ali u tom slučaju berba mora ranije da se obavi. Jedina mana je što pokazuje osetljivost na kasne prolećne mrazeve.

Smederevka

  • 0 Review

Vinova Loza – Vinske sorte

Smederevka je autohtona sorta Srbije. Odlikuje se velikom rodnošću, jer može da da prinos i 25 tona po hektaru. Grozd je krupan, zbijen i kupast. Zrna su krupna, okruglasto-izdužena i kiselkasto-sočnog ukusa. Pokožica je zelenkasto-žuta. Kasno sazreva. Pokazuje dobru otpornost na sivu plesan. Vino koje se dobija je veoma prijatnog ukusa sa aromom vanile.

Tamjanika

  • 0 Review

Vinova Loza – Vinske sorte

Tamjanika je stara pitoma vrsta vinove loze. Ima poseban ukus i miris (oseća se na nekoliko metara kada je zrelo), odakle i naziv. Počinje da zri sredinom septembra, a na zrelim zrnima pokožica puca. Potpun ukus i miris (skoro nadimljen) se mogu osetiti tek kad plod u potpunosti uzri i kad dostigne punu slast, a to je negde sredinom oktobra. Zrna su skoro pravilne lopte, veličine 10-15 mm, a ponekad čak i do 20. Od ovog grožđa se pravi istoimeno vino. Od ploda tamjanike uglavnom se na tržištu mogu naći bela vina, ali malo je poznato da postoji i crna tamjanika.

Vranac

  • 0 Review

Vinova Loza – Vinske sorte

Vranac je domaća sorta, veoma rodna i popularna. Zrna su srednje veličine, sočna i plava. Sadrži dosta šećera, pa se dobija posebno pitko vino. Sazreva krajem septembra.

Rezultati 1 - 10 od 10