Borovnica

Borovnica je listopadni žbun. Obično raste do 50cm visine. Plod je okrugla bobica, tamno-plave boje. Cveta tokom maja i juna, a zri u avgustu. Borovnica se uspešnije gaji na većoj nadmorskoj visini, dobro podnosi niske temperature, čak do -25˚C. Osetljiva je na nedostatak vlažnosti, pa tokom sušnih perioda može doći do sušenja biljke.

Ovoj biljci najviše odgovara kiselo zemljište. Treba voditi računa da teren na kome se sadi ima blagi nagib, zbog oticanja suvišne vode, ali i da je osunčan. Borovnica se razmnožava izdancima iz korena. Sadi se tokom oktobra i novembra. Obično se gaji u obliku žive ograde. Rezidba se vrši tek kada biljka dostigne visinu od 1,5m. Berba borovnica se vrši u nekoliko navrata, jer ne sazrevaju sve bobice istovremeno. Plodovi ne podnose dobro transport i obično se odmah zamrzavaju.

Blue Corp

  • 0 Review

Borovnica

Borovnica Blue Corp je američka sorta. Raste kao žbun, visine oko 180cm, otporna je na niske temperature i bolesti. Dobro rađa plodove srednje veličine koji su voštano-plave boje i sadrže visok procenat šećera.

Blue Meri

  • 0 Review

Borovnica

Blue Mery je niskožbunasta sorta borovnica. Plodovi su tamno-plavi, kiselkasto-slatkasti. Sazreva sredinom jula.

Rezultati 1 - 2 od 2