Aronija

Aronija ili Sibirska borovnica – ovaj drugi naziv je dobila po tome što nam stiže iz Sibira i veoma dobro podnosi niske temperature, čak do -45˚C. To je bobičasto voće tamno-plave boje koje u poslednje vreme postaje sve popularnije i kod nas, i to ne bez razloga. Plodovi aronije su najveći antioksidansi. Plod aronije je malo oporijeg ukusa nego borovnica.

Aronija je žbunasta biljka. Može se razmnožavati na više načina: korišćenjem mladica, semena i kalemljenjem. Najuspešniji način je svakako korišćenje mladica. Mladice se uzimaju iz postojećih grmova koji rađaju, i gaje u rasadnku još jednu do dve godine, i postaju spremne da se zasade na otvorenom. Aronija voli zemljište bogato gvožđem i mineralima kalcijuma i magnezijuma. Ako je zemljište posnije, listovi biljke žute i opadaju. Aronija ne zahteva previše hemijskog tretiranja.

Plodovi i lišće aronije se podjednako koriste u lekovite svrhe. List se suši i pakuje kao čaj. Od plodova se prave sokovi, sirupi, osvežavajuća pića. Plodovi dobro podnose transport i skladištenje.

Melanocarpa (Sibirska borovnica)

  • 0 Review

Aronija

Naziv Sibirska borovnica je dobila po velikoj izdržvljivosti na niske temperature, čak do -45℃. Raste do jednog metra, listovi su široki, a cvet je bele boje. Plod je crne boje kada potpuno sazri, veličine od 6-9mm.

Nero

  • 0 Review

Aronija

Aronija Nero je žbunasta biljka. Prinos se kreće i do 20kg po biljci posle treće godine. Plod je veličine oko 12mm, ljubičaste do modro-crne boje, gorko-slatkastog ukusa.

Rezultati 1 - 2 od 2