Trešnja

Trešnja je još jedna voćka koja je prava riznica minerala i vitamina. I pored toga što je tako lekovita kod nas se ne može pohvaliti ozbiljnijim zasadima.  Dobro podnosi niske temperature i može se gajiti i na većoj nadmorskoj visini. Trešnje se uglavnom koriste za upotrebu u svežem stanju, a manje se koriste za džemove, likere, kompote. Trešnja je pravi predstavnik heliofita – biljke koja traži mnogo toplote i sunca. Što se zemljišta tiče trešnje vole blago kisela i neutralne tipove zemljišta, rastresit, peskovito-ilovast teren. Preporuka je da se sadnja obavlja u toku jeseni.

Burlat

 • 0 Review

Trešnja

Ovu sortu odlikuju srcasti plodovi, tamno-crvene boje, slatkasto-nakiseli i veoma sočni. Pošto sazreva krajem maja uvek je na dobroj ceni. Počinje rano da rađa i redovno. Dobro podnosi sušni period.

Droganova žuta

 • 0 Review

Trešnja

Ova lepotica nam dolazi iz Nemačke. Veoma je rodna. Plod je krupan i okrugao. Krasi ga tamno-žuta pokožica i sočno ali pomalo gorko meso od kog se koštica lako odvaja. Pošto kasno sazreva, tek početkom jula, može biti meta štetočinama.

Hedelfingerova

 • 0 Review

Trešnja

Još jedna lepotica koja stiže iz Nemačke. Sorta koja je poznata po dobroj rodnosti i upotrebi u svežem stanju. Dobro podnosi naše klimatske uslove. Jedina mana je što za vreme obilnih kiša dolazi do pucanja plodova. Plod je krupan, jarke crvene boje i sočan. Meso ploda je sočno. Sazreva krajem juna.

Kordija

 • 0 Review

Trešnja

Kordija spada u sortu srednjeg kvaliteta. Stablo je srednje razvijenosti, rano cveta i osetljiva je na mraz. Rano počinje da rađa i to redovno. Plodovi su vrlo veliki, težine čak do 11 grama i prečnika oko 29mm. Plodovi su srcasti, tamno-crvene boje. Plod sadrži veliki procenat šećera i veoma je sočan. Sazreva početkom juna meseca, ali plodovi su jako osetljivi na obilne prolećne kiše.

Lionska rana

 • 0 Review

Trešnja

Lionska rana je sorta trešnje koja rano sazreva, krajem maja. Plodove karakteriše pokožica tamno-crvene boje i meso čvrsto i sočno. Rano počinje da rađa i to redovno svake godine.

Primavera

 • 0 Review

Trešnja

Sadnice ove sorte su jako popularne. Rano sazreva pa tako izbegava crvljanje i uvek je na dobroj ceni. Plodovi su srcoliki, tamno-crveni, aromatični i slatko-kiselkasti. Ovo je sorta koja dobro podnosi sušne periode i mrazeve.

Ređina

 • 0 Review

Trešnja

Ovu sortu trešanja opisuju samo dobri atributi, srednje je bujna, dobro podnosi rane mrazeve i koristi se kao dobar oprašivač drugim sortama. Što se roda tiče, rano počinje da rađa i što je najvažnije redovno svake godine. Plod je dosta krupan, može biti prečnika i do 30mm, i težine 9g. Vrlo je dobrog ukusa, i ono najvažnije da je otporna na pucanje ako kišni period potraje nekoliko dana. Sazreva kasno, krajem juna.

Sanberst

 • 0 Review

Trešnja

Sadnice ove sorte trešanja su veoma kvalitetne. Poznata je po veoma dobroj rodnosti, plodovi su srcastog oblika i crvene boje. Sazreva početkom juna. Da bi prinos bio dobar svake godine mora se uredno orezivati.

Stela

 • 0 Review

Trešnja

Stela je sorta trešnje koja rađa krupne, tamno-crvene plodove odličnog kvaliteta. Samoplodna je i visoko prinosna. Sazreva krajem juna.

Sumit

 • 0 Review

Trešnja

Sadnice ove sorte odlikuju veoma dobre osobine, umereno bujno stablo i relativno dobra otpornost na niske temerature. Koristi se kao oprašivač drugim sortama. Što se rodnosti tiče umerena je, ali su plodovi vrlo veliki i mogu imati težinu 12g, i prečnik skoro 30mm. Pored impozantne veličine, plod pleni svojim srcastim izgledom tamno-crvene boje i aromatičnog ukusa. Nije previše osetljiva na obilne kiše. Sazreva krajem maja.

Van

 • 0 Review

Trešnja

Ovu sortu karakteriše srednje krupan plod, mase oko 7,5g. Plod je tamno-crvene pokožice i okruglo-srcastog oblika. Meso ploda je tamno-crveno, sočno, slatkasto-kiselo i jako aromatično. Rano počinje da rađa i to svake godine. Sazreva početkom juna, ali plodovi nisu otporni na moniliju i truljenje ako kišni period potraje.

Rezultati 1 - 11 od 11