Lešnik

Lešnik je plod leske koja raste kao žbun ili drvo. Lešnik je jezgrasto voće puno minerala i vitamina (posebno B1, B6, vitamini A i E). Najviše se koristi u konditorskoj industriji, ali se koristi i kao svež ili pečen. Zemljište za zasad  lešnika treba obraditi  do početka jeseni. Sama sadnja se obavlja početkom jeseni. Leska ima muške i ženske cvetove. Muški cvetovi su rese, a ženski su jedva vidljivi. U punom rodu jedno stablo može dati i do 12 kg ploda, od toga 50% je otpad ljuske. Berba lešnika počinje krajem jula, i traje skoro do oktobra.

Ludolf

  • 0 Review

Lešnik

Žbunasta je biljka. Veoma rodan, plod je srednje krupan, ali veoma kvalitetan. Kasnije sazreva.

Rimski

  • 0 Review

Lešnik

Ova sorta potiče iz Italije i formira bujan žbun. Plod je okrugao i rebrast, pomalo izdužen. Plod je obično težine 3g. Ljuska je debela i teško se lomi, ali prezreli plodovi sami ispadaju. Jedini nedostatak ove sorte je što jedne godine može da prerodi, a već naredne da podbaci u rodu.

Tonda Đentile

  • 0 Review

Lešnik

Tonda Đentile je poreklom iz Italije. Raste u obliku žbuna, srednje je bujan. Jezgro je srednje krupnoće i može biti oko 2,7 g, ali je jako kvalitetno. Ljuska je tanka. Dobra osobina je što se može gajiti i u hladnijim krajevim jer je otporan na niže temperature. Sazreva krajem avgusta.

Rezultati 1 - 3 od 3